Jaap Hartman

Jaap Hartman – Werken vanuit traditie en experiment

Geboren in 1950

Jaap Hartman kreeg zijn opleiding aan de academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij les kreeg van o.a.. Arie Teeuwissen, beeldhouwen, en Gijs Voskuyl, tekenen. In Amsterdam studeerde hij onder leiding van professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

Met name Teeuwissen en Voskuyl legden de basis voor de keuze om figuratief te gaan werken. Later in Amsterdam is het vooral Gregoire die hem bewustmaakte van de principes van de beeldhouwkunst. Na Gregoire werd bij Esser het werken verder uitgebouwd en groeide hij naar meer zelfstandigheid. 

Sinds 1978 woont en werkt Jaap Hartman weer in zijn geboorteplaats Woudrichem waar hij vanuit de traditie zijn werk benadert. Met de gedachte dat beeldhouwen werken in en met de ruimte is. hebben zijn figuratieve beelden een arabesk, soms verstild, geabstraheerd maar altijd vanuit de menselijke maat (natuur).

Tijdens het werken op zijn atelier schuwt hij het experiment niet en “bouwt” van binnenuit naar de buitenkant van het beeld waarbij met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gezocht wordt naar de uiteindelijke vorm.

Portretten zijn altijd een belangrijk onderwerp geweest voor Jaap Hartman, maar in 1987 is er een extra dimensie bij gekomen. Samen met .Wim Korink maakte hij een aantal portret­ten per jaar. Het samenwerken was heel bijzonder, mede door de verschillende manieren van benadering. Hierdoor ontstonden steeds twee visies op één kop.

Steeds verrassend en altijd weer boeiend om te zien maar zeker om te maken.


Tentoonstellingen

Aankomende evenementen